Boot(je) Huren

bootjeHet is mogelijk om in Tribunj een halve dag of een hele dag een boot(je) te huren. In het oude dorp worden enkele eenvoudige motorboten verhuurd. De kosten hiervan zijn ca. 50 euro per dag. De verhuurder geeft u desgewenst eerst een korte instructie en vaart een stukje met u mee. Er zijn ook snellere motorboten te huur aan de andere kant van het oude dorp. Als de boten langer dan 3 meter zijn, is een vaarbewijs vereist. Het is leuk om zelf langs de eilandjes voor de kust te varen. U mag overal aanleggen en bijvoorbeeld picknicken op uw eigen eilandje. Mocht u vanuit Nederland zelf uw boot willen meenemen naar Tribunj dan kan dat zonder problemen. Wij zijn u graag behulpzaam bij het reserveren van een ligplaats en het te water laten van uw boot.

 

Wandeling naar Sv. Nicolai

nicolaiOp één van de heuvels bij Tribunj ligt het eeuwenoude kerkje Sv. Nicolai (1452). Vanuit daar heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving van Tribunj, de zee en de eilanden voor de kust. Tegenover de stenen brug, die leid naar de oude dorpskern, staat een kerk. Links van de kerk loopt een pad naar boven. De wandeling naar boven duurt ca. 10 minuten. Sommige stukjes zijn vrij steil maar goed te doen. Bovendien is het uitzicht zeker de moeite waard!

 

 

Restaurants

lunaIn Tribunj zijn prima restaurants te vinden. Allemaal hebben ze hun charme, maar het restaurant met het mooiste uitzicht is zonder meer “Luna”. Tegenover de oude dorpskern, direct aan zee gelegen, biedt het – overdekte – terras op de eerste verdieping een schitterend uitzicht over zee. De motor- en zeilboten varen vlak langs het terras, op weg naar de haven. De prijs/kwaliteitverhouding is erg gunstig. In het hoogseizoen is reserveren gewenst.

 

 

Bezoek aan Krka-watervallen

krkaAls u in Tribunj verblijft, is een uitstapje naar de Krka-watervallen de moeite waard. Het is uitgeroepen tot een Nationaal Park, en is een beschermd natuurgebied. U kunt er ook zelf met de auto naar toe. Éénmaal aangekomen gaat u naar de aanlegsteiger vanwaar de boten naar de Krka-watervallen zullen vertrekken. Vooral bij drukte varen de boten af en aan (en dus niet slechts 1x per uur zoals op de borden staat aangegeven). U hoeft geen kaartje te kopen voor de boot, dit zit bij de toegangsprijs van het park inbegrepen. Na een klein half uur varen, wordt u afgezet bij de ingang van het park. Bij de loketten koopt u uw toegangsbewijs voor het park. U kunt bij de loketten ook kaartjes kopen voor een rondvaart door het park. U vaart dan over de rivier Krka naar bijv. het klooster/museum op het kleine eilandje Visovac. als u al langs enkele terrassen ben gevaren, komt u uit eindelijk bij de onderste waterval terecht. Hier mag u zwemmen (zoet water!) en dat is zeker voor kinderen een hele belevenis . Zowel links als rechts van de watervallen loopt een wandelpad omhoog, die leid langs allerlei grotere en kleinere watervallen. Als u boven ben aangekomen, kunt u oversteken om vanuit daar weer naar beneden wandelen. De laatste boot gaat om ca. 19.00 uur terug naar Skradin. Het is raadzaam om niet te laat te gaan, midden op de dag kan het behoorlijk druk zijn bij de boot en ontstaat er een wachttijd. Zwemkleding niet vergeten!

Bezoek aan Kornati eilanden

kornatiDe Kornati-eilanden zijn een toeristische trekpleister. Er worden vaak boottochten georganiseerd. U kunt zelf een boot huren. Er is ook gelegenheid om visgereedschap te huren. De eilanden zijn in trek bij de zeilers vanwege de mooie omgeving. De totale oppervlakte van de Kornati eilanden is 300 km2 en bestaat maar liefst uit 148 eilanden. Doordat deze eilandengroep een uitzonderlijk natuurlandschap bevat en vooral een rijk ecosysteem heeft, is een groot deel van de Kornati-eilanden in 1980 tot een nationaal park benoemd. Het deel dat tot het nationale park hoort heeft een oppervlakte van 220 km2 en bestaat uit 89 eilanden. De omtrek van het nationale park is 185 km lang. Het park heeft de naam Kornati gekregen omdat het grootste eiland Kornati heet. De bewoners van Murter bewerken het land dat ze op de eilanden hebben. Ze verbouwen daar olijven en vijgen en hebben ook vaak een wijngaard. De Adriatische Zee behoort tot een van de meest blauwe zeeën van de wereld. Er is geen blauwere zee dan die bij de Kornati-eilanden. In de zee zijn heel veel grotten, veel verschillende soorten vissen en schelpen. Een speciale attractie is de binnenzee op één van de eilanden. Deze is uniek in de wereld omdat het water er erg zout is en 5 graden warmer dan de omringende zee. Er is nooit een verbinding met de zee gevonden. Het water schijnt een heilzame werking te hebben.

Bezoek aan de zeeorgel + zonnegroet in Zadar

Zadar is een mooie havenstad, en ligt 50km van Tribunj. Een bezoekje aan deze stad is zeker aan te raden. U kunt daar een wandeling maken langs de dikke vestingsmuren en door het oude centrum met eeuwen oude gebouwen en kerken. Er zijn ook moderne winkels en even uitrusten op één van de vele terrassen behoord ook tot de mogelijkheid. U kunt ook genieten van het lekkerste ijs van de Dalmatische kust bij de ijswinkel van Donat.

Zee-orgel

zeeorgel2En als u dan toch in Zadar bent, moet u zeker een bezoek brengen aan het zee-orgel. het zee-orgel bevind zich langs de boulevard die rond het centrum loopt. Er bevinden zich op zeeniveau 35 pijpen van verschillende lengte en diameter die door een ingenieus systeem de wind en zee bewegingen omzetten in een uniek, mystiek geluid. Langs het water bij het orgel zijn trappen aangelegd waar u kunt zitten en genieten van deze aparte ervaring. Vooral in combinatie met de zonsondergang boven zee is dit een echte belevenis. De architect Nikola Bašic ontving voor zijn ontwerp in 2006 een Europese prijs voor inrichting van de openbare ruimte en werd als beste gekozen uit 207 inzendingen uit heel Europa.

 

Zonnegroet

zonnegroet1Een stukje verder langs de boulevard vindt u de ‘Zonnegroet’, ook ontworpen door de architect Nikola Bašic. Het is een grote verlichte cirkel in de boulevard met een diameter van 22 meter, bestaande uit driehonderd glasplaten. Onder de glasplaten bevinden zich lichtmodulen die een symbolische communicatie met de natuur verbeelden. In samenhang met het ritme en geluid van het zee-orgel wordt er na zonsondergang een indrukwekkende lichtshow gegeven. De lichtmodulen werken op zonne-energie en leveren niet alleen de energie voor de vele lampjes in de cirkel maar ook voor de verlichting van de gehele boulevard. Het project is daarmee een voorbeeld van de combinatie van nieuwe energiebronnen, energiebesparing en inrichting van de openbare ruimte. In samenwerking met Prof. Maksim Klarin van de Maritieme School in Zadar zijn in de ring rondom de cirkel de namen vermeld van alle heiligen waarnaar, nu en vroeger, kerken zijn vernoemd op het schiereiland. Naast hun namen staan hun geboortedagen en gegevens die samenhangen met de Sint Grisogonus Kalender. Deze kalender vormde de basis voor navigatie en tijdsbepaling.